Mirjam van den Bogaard, 1969
Fotografie

Al vele jaren is Mirjam bezig met beeldende kunst. Haar bloed begon op volle kracht te stromen voor fotografie sinds de aanschaf van een digitale camera. Haar specialiteit is iPhone Art. Daarmee maakt ze kunstzinnige melancholische beelden.

Landschappen en mensen vastleggen op een onbewaakte moment…

Ze kan zich blijven verwonderen door de schoonheid van de natuur; een lichtval, de verandering van de seizoenen, een blik of de innerlijke wereld van een mens (wat een raadsel blijft), de schoonheid van een pure ziel of de mens met een masker…

Voor haar foto’s is ze vaak op zoek naar verstilling en de enkeling in het grote geheel… Waar staan we in deze wereld?

Melancholie werkt voor Mirjam als een muze, de motor achter haar kunstzinnige uitingen.

“Je zit in de auto en rijdt van Brabant naar Groningen. Zonder haast. Toerend door verschillende landschappen luister je naar een mooi muziekje, terwijl je aan niets specifieks denkt. Het drukkende gevoel van wat nuttig is of juist niet valt weg. Je staart simpelweg in de verte en komt los van de routine van alledag. En dan ineens is het daar: een gevoel van melancholie. Weemoed met een mooi randje.

Het overvalt je meestal op momenten dat je niets te doen hebt, of in elk geval in een tussentijd zit. Tijdens een vakantie aan de kust, op een lome zondagmiddag of onderweg met de trein. Het is op zo’n moment alsof je even boven je eigen leven en zelfs boven de geschiedenis zweeft. In een melancholische bui bekijk je de wereld als het ware van een afstandje en daardoor zie je alles heel scherp. Een moment loskomen van de wereld en het leven van alledag even loslaten voelt heel prettig. Tegelijkertijd is er een rauw randje, omdat we beseffen dat we het leven nooit helemaal kunnen bevatten en de tijd altijd doortikt, dat is ook de magie van het leven”

“Melancholie is een onverwacht moment van bitterzoete bezinning in ons hectische bestaan en dat wil ik graag in een beeld vangen..´.